Τα ιστορικά Καλάβρυτα, εμπορικό κέντρο της ομώνυμης επαρχίας, απλώνονται νωχελικά στους πρόποδες του Χελμού, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Συνδυάζοντας μοναδικά το βουνό και την θάλασσα (οι πιο κοντινές παραλίες βρίσκονται σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων) χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο πολυποίκιλους και ελκυστικούς τόπους προορισμού. Η ιστορία της πόλης είναι μακρά και γεμάτη σημαντικά γεγονότα.

Η πανέμορφη πόλη των Καλαβρύτων, ιδανική απόδραση για όλες τις εποχές του χρόνου, με κοντινά αξιοθέατα απίστευτης ομορφιάς θα αποτελέσει και για εσάς αυτό που είναι ήδη για χιλιάδες τουρίστες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο “Το ιδανικό μέρος για τις ομορφότερες διακοπές

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα των Καλαβρύτων είναι:

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Kατασκευάστηκε από τη δημοτική αρχή των Kαλαβρύτων και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988. Aπέχει μόλις 15 χλμ από τα Kαλάβρυτα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.650 έως 2.340 μ. Διαθέτει 12 πίστες διαφορετικών βαθμών δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και 7 αναβατήρες. Στις εγκαταστάσεις του Xιονοδρομικού Kέντρου, ο επισκέπτης μπορεί να βρει άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, οργανωμένη σχολή σκι και σταθμό Α’ βοηθειών.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ
Bρίσκεται στο χωριό Καστριά της Αχαΐας 17 χλμ. από τα Kαλάβρυτα. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς το Σπήλαιο των Λιμνών έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια.

Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες.

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Tο έργο του οδοντωτού σιδηροδρόμου ήταν μια τολμηρή ιδέα του X. Tρικούπη που σχεδιάστηκε τελικά το 1889 από Γάλλους μηχανικούς. H κατασκευή του διήρκεσε 7 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του δύσβατου του εδάφους, άλλωστε η μοναδικότητα του τοπίου κάνει και το έργο τόσο ενδιαφέρον.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΑΔΩΝΑ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ
Ο ποταμός Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού. Πήρε το όνομά του από το Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 π.Χ. όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί. Ένα από τα αξιοθέατα είναι το φράγμα του ποταμού. Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου τεχνητή λίμνη μεγίστου μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων. Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΕΙΤΩΡΑ
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αζανίας και επειδή είναι χτισμένη σε κάμπο, όπως και άλλες αρκαδικές πόλεις και όχι σε φύσει οχυρό ύψωμα, περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη για προστασία, τα οποία σήμερα δεν σώζονται σε καλή κατάσταση, γιατί το υλικό τους χρησιμοποιήθηκε στα μεταβυζαντινά και νεότερα χρόνια για το χτίσιμο των σπιτιών των γύρω οικισμών. Το τείχος ενισχύεται κατ’ αποστάσεις από ημικυκλικούς πύργους και κατασκευάστηκε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους

ΚΛΗΜΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑ
Κοντά στο Παγκράτι και παράλληλα με τον δρόμο προς την Κλειτορία βρίσκεται το «Κλήμα του Παυσανία». Πρόκειται για ένα κλήμα που καταλαμβάνει τεράστιο χώρο και ο περιηγητής Παυσανίας το αναφέρει στα «Αρκαδικά» του ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο». Μύθοι το συνδέουν με άθλο του Ηρακλή. Πιθανολογείται πως η ηλικία του ίσως ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
Βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων, χωμένη μέσα στα δέντρα.
Εντός της περιβόλου της Μονής βρίσκεται το εκκλησάκι όπου κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η επανάσταση από το Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό κατά την εορτή του Ευαγγελισμού του 1821 ενώ επίσης εδώ φυλάσσεται διάτρητο από σφαίρες το λάβαρο που υψώθηκε στην επανάσταση.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, πάνω σε έναν άγριο βράχο ύψους 120 μέτρων, βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Το μοναστήρι κατά την παράδοση ιδρύθηκε το 362 μχ από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς, στο βάθος της σπηλιάς.

ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ
Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης και Ιερό Προσκύνημα είναι ο Τόπος Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων (500 μέτρα από το κέντρο), στο δρόμο προς Χιονοδρομικό Κέντρο. Στη Ράχη του Καπή οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν. Σήμερα στη ράχη του Καπή βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα «δαπάνη» του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, ο οποίος το 1897 είχε κληροδοτήσει στο Ελληνικό Δημόσιο ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη δημιουργία σχολικών κτιρίων και ευαγών ιδρυμάτων. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο.

ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει από τα βουνά των Καλαβρύτων ανάμεσα στις ανατολικές προεκτάσεις του Ερύμανθου και δυτικές του Χελμού και ρέει με βόρεια κατεύθυνση στα δυτικά του νόμου Αχαΐας. Το μήκος του είναι περίπου 40 χλμ. Μετά τα Καλάβρυτα ο Βουραικός έχει ανοίξει βαθύ και απόκρημνο φαράγγι μέσα στο οποίο κινείται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό.

ΠΗΓΕΣ ΑΡΟΑΝΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ)
Κοντά στο χωριό Πλανητέρο μέσα σε πλατανόδασος πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός. Σχηματίζεται στην περιοχή των χωριών Πλανητέρο και Άρμπουνα από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες.Ενισχύεται από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι και ρέει με νότια κατεύθυνση ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό.


Leave a Comment